İlk defa kedi ve köpek gibi evcil hayvan besleyen kişiler belli bir süre sonra kusma olayları ile karşılaşırlar. Bu durum çoğu hayvan sahibi için endişe verici olur. Çünkü daha önce kedi ve köpeğin kusuş şeklini görmeyenler için hayvanınızın krize girdiği düşünülebilir. Siz de köpeğim kusuyor, kedim kusuyor diyorsanız bu yazımıza göz atmanızda fayda var.

Kediler ve köpekler beslenme alışkanlıklarından farklı bir şey yedikleri anda mideleri bunu kolay kolay sindiremez ve kusma ihtiyacı duyarlar. Kusma esnasında karınları içe doğru sertçe kasılır ve hayvanınızın boğazından hiç alışık olmadığınız bir ses gelir. Boğulmayı andıran bu ses aslında hayvanınızın birazdan kusacağının belirtisidir. 

Kuru mamaya alışmış bir evcil hayvana ev yemeği verdiğiniz takdirde vücudu alışık olmadığı için tepkisini kusarak verecektir. Özellikle köpekler sokakta dolaşırken her şeyi koklamaya ve yutmaya meyillidirler. Büyüme aşamasında bunun eğitimi verildiği takdirde ileriki zamanlarda zararlı bir şey yemesinin önüne geçilebilir. Ancak eğitim sürecinde köpeğinizin midesinin kabul etmeyeceği şeyleri yutması kaçınılmazdır. 

Evcil hayvanınız kustuğunda midesinden herhangi bir şey çıkmayıp sadece sarı bir köpük çıkıyor olsa bile bu hayvanın vücudunun büyümesi ile beraber kendini beslenme alışkanlıklarına ve vücudunun gelişimine adapte olmaya çalıştığını gösterir. 

Köpeğiniz veya kediniz kustuktan sonra normal bir şekilde oynamaya devam ediyorsa bu durum endişelenilmesi gereken bir durum değildir. Ancak beraberinde halsizlik, ishal gibi başka belirtiler de varsa veterinere göstermekte yarar vardır. Özellikle çocukluk çağında köpeklerde görülen kanlı ishal hastalığı erken teşhis edilmediğinde köpeğinizi ölüme kadar götürebilmektedir. İshali kanlı olan ve beraberinde kusma da görülen köpeklerin gençlik hastalığı denilen çok tehlikeli bir hastalığa yakalanmış olma ihtimali çok yüksektir. Bu nedenle köpeğiniz 1 yaşını doldurana kadar kusma ve ishal durumunda ekstra dikkat etmenizde fayda var.