Sevimli evcil hayvanların herkesin, her canlının ihtiyaç duyduğu gibi temizliğe ve bakıma ihtiyacı vardır. Hayvanların özellikle kedilerin sudan hoşlanmamaları, suya değmemek için türlü şirinlikler yaptıkları bilinen bir gerçek. Okşanmaktan, usulca sevilmekten hoşlanan kediler için tüy bakımı ve temizliği daha bir önem kazanıyor. Ekseriyetle temiz olan kedilerin, suyu sevmiyor olması tezatlığını yıkmak kedi sahipleri için titizlik gerektiren bir uğraş.

Kedilerin suyu sevmiyor nasıl olsa deyip kendi başına bırakılmaması hem kedinin hem de yaşadığı evdeki hijyenik durum için ekstra önem taşır. Zira temizlenmeyen kedi, pirelenebilir ve pireli halde tüyleriyle mücadele ederken evdeki diğer üyelere de pire aktarımı yapabilir. Bu aşamada düzenli olarak kedilerin tüy bakımı yapılmalıdır.

Kedilerin Tüy Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Kedilerin tüy bakımı için en elzem malzemeler sırasıyla; fırça, tarak ve temizlik esnasında kullanılacak olan tercihen yaygın bir bez. Kedilerin tüy yoğunluğu ve uzunluğu tarak seçiminde çeşitlilik gösterir. Uzun tüyleri varsa şayet kedinin, uzun dişli bir tarak tercih edilmeli, fırça da ise kısa kılları olması yeterlidir.

Fırçalama işlemine başlandığında kesinlikle tüy yönünün tam aksi yönüne doğru gerçekleştirilmelidir. Baş bölgesindeki tüyler ise ön yöne doğru yavaşça fırçalanmalıdır. Fırçalama işlemi süresince kediler genellikle sakinleştiğinden yıkama işlemine geçildiğinde daha az yorucu bir yıkama süreci yaşanabiliyor. Yine de sudan uzak durmak için direnen kedilerde yıkama için zorunluluk bulunmamaktadır zira kedilerin kendi tüy bakımlarını ve temizliklerini dilleri yardımıyla yapabiliyorlar. Fırça ve tarak aşamaları kedilerin tüyleri için çoğu zaman yeterli bir bakım sağlıyor. Sudan korkan, sudan hoşlanmayan kedileri kızdırmak gereksiz olur :)

Yetişkin kedilerin tüy bakımı konusunda alışkanlık kazanmış olsa da yeni doğan yavru kediler için aynı durum söz konusu değil. Yavru kediler için tüy bakımı yapılırken ekstra bir özen, şefkat ve sakinlik gerekiyor. Yavru kedinin bu temizlik işleminden hoşlanması kedinin bunu alışkanlık haline getirmesinde faydalı olacaktır.

Kediler haftada bir kez düzenli olarak taranmalı, birkaç günde bir ise elle veya biz bezle okşanmak, tüylerini kabartmak suretiyle kontrolden geçirilmelidir. Uzun tüylü kediler için tüy bakımı daha sık yapılmalıdır. Özellikle bahar-yaz aylarında her günün sonunda tarama işlemi yapılmalıdır. Düzenli bakım yapılmayan bir yaz kedisi, uzun tüyleri birbirine girmiş ve yapışmış bir hale gelerek anestezi yardımıyla tüy kesimine ihtiyaç duyabilir.  Bu durumun oluşmaması için düzenli olarak kedilerin tüy bakımı gerçekleştirilmelidir.